Šią temą konferencijoje gvildens ir ilgaamžiškumo entuziastas Artūras Samulis, kuris teigia, kad ilgaamžiškumo tema jam buvo įdomi nuo vaikystės, mat nepaisant bėgančių metų, jis visada norėjo atrodyti ir jaustis gerai.

„Praėjusiais metais Meksikoje sužinojau, kad yra galimybė atlikti tyrimus, kurie gali parodyti netgi mano gyvenimo pabaigos datą. Vos tik grįžęs atlikau epigenetinio laikrodžio tyrimą, kuris parodo, koks yra žmogaus ląstelių biologinis amžius. Šiuo tyrimu sužinojau, kiek laiko gyvenčiau mėnesių tikslumu, jei gyvenčiau idealiomis sąlygomis.

Ši informacija privertė mane susimąstyti ir imtis veiksmų: atlikau visus įmanomus ilgaamžiškumo tyrimus Lietuvoje ir leidausi į kelionę po mokslines konferencijas ir susitikimus su mokslininkais visame pasaulyje. Neketinu sustoti“, – pasakoja A. Samulis.

Artūras Samulis

Kalbant apie ilgaamžiškumą, anot jo, nepaisant sparčiai besivystančių technologijų ir vis daugėjant įvairių rekomendacijų, labai svarbu neprarasti sveiko proto ir nepamiršti fundamentalių ilgaamžiškumo faktorių.

„Tai kokybiškas miegas, sveika mityba (pasaulyje gyvenančių šimtamečių patirtis byloja rinktis daugiau augalinę mitybą) ir kasdienis aktyvus judėjimas (2 valandos kasdien būtų arti tobulybės). Pavyzdžiui, nesvarbu, kad miegojote devynias valandas, klausimas, kiek per tą laiką buvo kokybiško, gilaus ir jėgas atstatančio miego“, – teigia jis.

Miegas

Ilgaamžiškumo entuziastas neslepia, kad prieš daugiau nei septynerius metus visiškai atsisakė alkoholio vartojimo, o prie daugiau nei porą metų – ir kavos.

„Tikiu, kad saikingas kavos vartojimas nekenkia ilgaamžiškumui, tą rodo ir mokslininkų atlikti tyrimai, tačiau, mano atveju, kavos buvo gerokai per daug – 5-7 puodeliai per dieną. Jaučiausi labai dirglus, o padidėjęs nervingumas ir aukštesnis kraujo spaudimas pradėjo kenkti siekianti sporto rezultatų.

Kava

Atsisakius šių priklausomybių paaštrėjo mano protas, pagerėjo atmintis, sustiprėjo kūrybiniai įgūdžiai. Turiu pripažinti, kad atsisakyti kavos buvo gerokai sunkiau nei alkoholio. Pabandykite ir jūs, tada ir paaiškės, ar esate priklausomi, ar ne“, – pataria pašnekovas.

Jis teigia, kad šiuo metu nuolatinis fizinis aktyvumas jam padeda išlikti savo ašyje, išlaikyti stabilią emocinę sveikatą ir maksimaliai gerai jaustis bei būti pasiruošus stresinėms situacijoms.