Lietuva – puiki terpė startuoliams kurtis ir klestėti

„Tikrai galime labai pasidžiaugti, kad sparčiai augame: nuo 2018 metų mūsų startuolių ekosistemos vertė išaugo net septynis kartus. 2023 metais pritraukėme daugiau nei 292 milijonus investicijų“, – sako „Startup Lithuania“ vadovė Karolina Urbonaitė.

Vis dėlto, kaip sako ji, didžiausias investicijas pritraukė didžiausi mūsų šalies startuoliai, todėl, jos nuomone, reikėtų padėti tokių tikslų pasiekti ir kitiems startuoliams.

„Mes matom, kad tikrai reikia gerinti startuolių kokybę. Džiugu, kad mes pritraukėme ir tarptautinius žaidėjus, tam, kad galėtume eiti į tarptautines rinkas. Labai plačiai nuskambėjęs „Plug and Play“ akceleratorius atvyko čia į Lietuvą, o prieš porą savaičių pradėjome pirmąjį programos ciklą. Turime vienuolika dalyvių ir netgi du iš jų yra iš užsienio.

Tai smagu, kad pritraukiame ir užsienio valstybių startuolius dalyvauti, bet mes norime, kad mūsų startuoliai mokytųsi pristatyti savo idėjas, gauti mentorystes, gauti tarptautinę prieigą prie tarptautinių investuotojų, prie mentorių, ir tuomet galėtų konkuruoti su užsienio valstybių startuoliais, vyktų į renginius ir ten rodytų savo produktus bei paslaugas“, – sako K. Urbonaitė.

Karolina Urbonaitė

Kaip aiškina asociacijos „Unicorns Lithuania“ vadovė Inga Langaitė, startuolių ekosistemos augimą ir plėtrą lemia kelios priežastys. Visų pirma, Lietuva yra labai maža šalis, todėl besikuriantys startuoliai praktiškai nuo pirmų dienų fokusuojasi į užsienio rinkas. Pasak laidos „Delfi diena“ pašnekovės, tai reiškia, kad verslas kuriamas ir formuojamas būtent pagal užsienio klientą ir užsienio rinką, todėl ir pripažinimą bei sėkmę pavyksta pasiekti greičiau.

„Kitas dalykas, kad pati ekosistema per pastaruosius metus tikrai labai išaugo, bet vis dar yra labai draugiška ir palaikanti viena kitą. Startuoliai tikrai tarpusavyje mielai dalinasi informacija, kontaktais, rekomenduoja kitus startuolius savo jau esamiems investuotojams ir panašiai. [...] Vidaus rinkoje praktiškai nekonkuruojame, arba tai būna pakankamai reti atvejai. [...] Startuolių kūrėjai yra dažniausiai alkani sėkmės žmonės – mes esame šalis, turinti 30 metų nepriklausomybę ir laisvą ekonomiką, bet mes to alkio dar nesame praradę. Ir tikrai tai yra labai stiprus motyvatorius žmonėms veikti.

Ir, aišku, sėkmės istorijos – tiek „Vinted“, kaip pirmo vienaragio, tiek „NordSecurity“ su „Surfshark“ ir visų kitų startuolių žvaigždžių, kurios potencialiai galėtų būti sekantys vienaragiai. Tos sėkmės istorijos tikrai įkvepia. Ir man, pavyzdžiui, labai smagu pačiai asmeniškai stebėti, kaip pasikeitė „Junior Achievement“ mokinių bendrovių mugės. Anksčiau tai būdavo labiau materialių dalykų bendrovės – kažkas sausainius kepa ar lieja žvakes, o šiandien tas spektras potencialių verslų, kuriuos kuria visiškai jauni žmonės dar mokyklos suole, labai dažnai tai yra virtualūs verslai, išsiplėtė“, – sako I. Langaitė.

Inga Langaitė

Lietuva gali tapti startuolių meka


Pašnekovės pastebėjo, kad lietuviai yra labai pasaulietiški – noriai žengia į užsienio rinkas, prie jų greitai prisitaiko, mezga kontaktus su užsienio kompanijomis ir investuotojais ir taip sulaukia sėkmės. Tad galbūt ir Lietuva ateityje turės savo Silicio slėnį – startuolių meką?

„Visiškai, turbūt, nenukopijuosime, bet jau turime daug elementų ir šiandien. Reikia prisiminti, kad Silicio slėnis yra koncentracija talento, kapitalo, investuotojų, idėjų ir panašiai. Tai panašus efektas, mikro lygmenyje, yra ir Lietuvoje. Vis dėlto, rinkos dydis yra radikaliai skirtingas. Bet žinau, kad Niujorko investuotojai sako, jog Lietuvos ekosistema yra neatrastas brangakmenis.

Aš su ne vienu iš jų, pirmą kartą atvykusių į Lietuvą, esu bendravusi, tai visiems jiems susidaro panašus įspūdis, – jie stebisi, kokia mūsų ekosistema įspūdinga, pabendravę su jos dalyviais, startuoliais, vietiniais investuotojais ir panašiai. Tai mes tikrai turime, sakyčiau, puikią pradžią. Reikėtų nesustoti ir tikrai ir paskatinti, ir pagelbėti startuoliams ir kitiems ekosistemos dalyviams, kad tas noras ir entuziazmas nenuslūgtų, ir kad tiek vietiniai, tiek galbūt iš užsienio atvykstantys startuoliai steigtųsi čia Lietuvoje ir čia augtų iki vienaragio“, – šypteli I. Langaitė.

K. Urbonaitė džiaugiasi, kad valstybės vienas iš prioritetų yra inovacijų skatinimas ir startuolių auginimas. O ir šioje ekosistemoje veikiančios įmonės nuolat kuria papildomas priemones, kad ji augtų žymiai sparčiau. Kitaip tariant, stebimas glaudus viešojo ir privataus sektoriaus bendradarbiavimas.

„Šiuo metu Inovacijų agentūroje, kartu su „Startup Lithuania“ ruošiame dar kelias akceleravimo programas, kurios bus labiau specializuotos, skirtos „gametech“, „e-tech“ startuoliams. Norime pritraukti tarptautinius žaidėjus, kad jie būtent duotų tas mentorystes, mokymus, tarptautinius mentorius, galimybę pritraukti tarptautinius investuotojus.

Agentūroje šiuo metu finansuojame ir startuolių keliones, tai labai skatiname visus startuolius vykti į įvairius renginius, kuriuose jie gali megzti ryšius su kitais startuolių kūrėjais, ieškoti investuotojų, tiesiog parodyti, kas yra Lietuva, kad nebūtume tas neatrastas brangakmenis. [...] Kalbant apie tą patį Silicio slėnį, tai Inovacijų agentūra vos prieš kelis mėnesius atidarė „InnoHub“, kuriame mes irgi skatiname lietuvius naudotis mentorystės paslaugomis, turėti adresą Amerikoje, kad jie galėtų eiti į tas tarptautines rinkas ir parodyti pasauliui, kas mes esame, ką mes veikiame ir kodėl Lietuva yra puiki startuolių šalis“, – pastebi K. Urbonaitė.

LOGIN – didžiausias, turtingiausias turiniu ir, ko gero, drąsiausias inovacijų susitikimas Baltijos šalyse. Iš viso daugiau kaip 300 pranešėjų per dvi dienas – gegužės 30-31 d. – šešiose turinio salėse lietuvių ir anglų kalbomis dalinsis savo įžvalgomis. Daugiau informacijos čia.

LOGIN kasmet pritraukia daugiau kaip 5 000 dalyvių, keičiančių žaidimo taisykles, pažangiai mąstančių, technologijų naujoves išmanančių ir žinių ištroškusių žmonių. Jau 18-ąjį kartą bus siekiama plačiomis akimis žvelgti į šiuolaikinį pasaulį, įsigilinti į technologijų pažangos sukeliamus pokyčius ir kliūtis, pasisemti įkvėpimo iš inovacijų pionierių, tyrinėti idėjas, kurios gali nuvesti prie pirmojo vienaragio, bei pažvelgti į tai, kas laukia ateityje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)