Neįkainojama galimybė pasirodyti startuolių mekoje

Kaip pasakoja Saulėtekio Slėnio mokslo ir technologijų parko direktorė Laima Balčiūnė, tai – didžiausias startuolių turnyras pasaulyje. Tačiau tai ne tik galimybė startuoliams pristatyti savo idėjas investuotojams, bet ir šansas susitikti vieni su kitais, užmegzti kontaktus ir kurti startuolių ekosistemą – bendruomenę. Inovacijų konferencijos metu, gegužės 30 dieną, vyks turnyro regioninė atranka, kurią organizuoja „Pegasus Tech Ventures“ – vienas iš trijų didžiausių Silicio slėnio investuotojų.

„Ir jie būtent ir nori rasti tuos perliukus, išsibarsčiusius po pasaulį, surinkti juos į vieną vietą ir išsirinkti geriausią, į kurį investuos vieną milijoną JAV dolerių. Finalininkas bus atrinktas tą pačią 30 dieną. Didysis finalas vyks San Franciske, spalio 2–4 dienomis, kur mūsų išrinktas startuolis, ar tai bus Lietuvos, ar Latvijos, ar Estijos startuolis, keliaus ir galės pristatyti save daugiau nei trims šimtams investuotojų iš viso pasaulio. Na, aišku, didžioji dalis jų bus iš Silicio slėnio.

Turnyre dalyvauja daugiau nei 70 regionų iš viso pasaulio – tiek startuolių, tiek investuotojų tikrai bus labai daug. Ir tas laimėjimas, tas vienas milijonas JAV dolerių, galbūt, ne tiek ir reikšmingas, žinant tai, su kiek investuotojų ten bus galimybė susitikti. Ten vyks ir konferencija, ir kontaktų mezgimas, dalyvaus CEO tiek „Apple“, tiek „LinkedIn“ ir taip toliau. O pačio „Pegasus Tech Ventures“ portfelis yra labai platus, jie yra investavę į tokias kompanijas kaip „SpaceX“, „Airbnb“, „Twitter“ ir taip toliau.

Registruotis gali visi startuoliai. Čia galbūt yra tas išskirtinumas, kad tai nėra apibrėžta sritis – registruotis gali bet kas, kas gali turėti kažkokį poveikį mūsų gyvenimams, pramonės pokyčiams ir taip toliau. Tikimės, kad tai bus ankstyvosios stadijos startuoliai, bet, vėlgi, – tai nėra labai stipriai apibrėžta. Registruotis reikėtų nuorodoje, kuri yra mūsų socialiniose tinkluose. Jeigu ką, aišku, galima visada susirašyti tuose pačiuose socialiniuose tinkluose, jeigu nuorodos nerandate. Registracija vyksta iki gegužės 13 dienos, o 23–24 d. tikėmės jau turėti tuos top 10 startuolių, kurie 30 d. pristatinės savo produktus komisijai“, – pasakoja L. Balčiūnė.

Robotas, asociatyvi nuotr.

Startup Lithuania“ vadovė Karolina Urbonaitė aiškina, kad galimybė nuvykti į šį renginį jau yra laimėjimas – Silicio slėnis laikomas startuolių ir inovacijų meka, tad būti pastebėtiems šiame renginyje yra didžiulis privalumas. Kaip pabrėžia K. Urbonaitė, startuolius čia pastebi ne tik investuotojai, bet ir korporacijos, kurios lankosi tokio tipo renginiuose. Taip atsiveria galimybės bendradarbiauti ir kartu vystyti produktą bei turimas idėjas.

„Tu apskritai gali gauti labai dideles galimybės kontaktų mezgimui – gali pasikalbėti su žmonėmis, kurie masto apie tokius pačius dalykus, kurie vysto tas inovacijas ir tiesiog pasisemti galbūt kažkokių idėjų. Be to, kai ant scenos pristatai savo produktą, savo idėją, tu tikrai gali gauti labai gerą atgalinį ryšį iš susirinkusiųjų. Žinoma, jeigu gali pritraukti investicijas, tai čia apskritai yra labai puiki galimybė. Tai mes tikrai labai skatiname visus startuolius naudotis tokiomis galimybėmis ir dalyvauti tokio tipo renginiuose, nes potencialas išvykti čia yra labai didelis“, – teigia ji.

Laima Balčiūnė, Karolina Urbonaitė

Lietuviai – per daug kuklūs

„Startup Lithuania“ vadove K. Urbonaitė tapo dar visai neseniai, tačiau pastaruosius metus praleido Silicio slėnyje, kuriame dirbo investuotoja viename didžiausių rizikos kapitalo fondų ir akceleratorių pasaulyje – „Plug and Play“. Tad ji turi patirties lyginti lietuvių potencialią didelių žaidėjų rinkoje.

„Patirtis buvo neįkainojama, labai, labai džiaugiuosi, kad turėjau galimybę pabendrauti su labai, labai dideliu kiekiu startuolių, nes tikrai, kas jau žino tą investuotojų darbą, tai tu ten per dieną turi po 5 pokalbius su skirtingais startuoliais. Turėjau ir galimybę pamatyti, kaip savo idėjas pristato, tarkime, Amerikos startuoliai ir kaip jas pristato Lietuvos startuoliai, nes tikrai visada stengiausi ir mūsų Lietuvius įtraukti į šį tinklą ir jiems padėti.

Tai aš manau, kad mes tikrai turime labai daug stiprių startuolių, kurie gali tai padaryti ir mes tikrai kviečiame visus dalyvauti ir išbandyti savo jėgas, bet nepaisant to, mes labai norime skatinti ir gerinti startuolių kokybę ir padėti jiems dalyvauti tokio tipo renginiuose, būtent pasiruošti, todėl ir turime su „Plug and Play“ akceleravimo programą, kurioje startuoliai gali dalyvauti, gauti 12 savaičių mokymus su tarptautiniais mentoriais ir tiesiog mokytis to meno, kaip būtent jiem išeiti į tą tarptautinę rinką ir kaip pasiekti tą lygį, kad galėtume konkuruoti tokio tipo renginiuose ir potencialiai laimėti. Aš manau, kad mes lietuviai gal kartais esame per kuklūs ir manau, kad čia toks mūsų Baltijos šalių brožas.

Todėl planuojame dar kelias akceleravimo programas, tokias labiau specializuotas „tech“, „game tech“ sektoriams. Neseniai visai paleidome priemonę būtent startuolių kelionių finansavimui, kur startuoliai gali vykti į užsienio renginius, kuriuose gali pasisemti tos tarptautinės patirties, megzti kontaktus, susitikti su kitais startuoliais, taip pat mąstančiais žmonėmis“, – sako ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)