„Tele2“ tinkle palaipsniui jau prasideda 3G ryšio atjungimas, o iki 2025-ųjų galo ryšys, atvėręs duris į mobiliojo interneto pasaulį, tinkle tiesiog nustos egzistuoti. Dar kartą prisiminkime, kodėl to reikia, kam tai naudinga, kaip tai turės įtakos jūsų kasdienybei ir ką jums dėl to reikia daryti?

O dabar išsamiau: kodėl išjungiamas 3G ryšys?


3G ryšio technologijai – daugiau nei 20 metų ir, kaip jau minėjau, ji tiesiog beviltiškai paseno, nebetenkina poreikių, tad beveik niekas ja ir nebesinaudoja – jungiamės prie 4G arba naujosios kartos 5G ryšio. Tad kodėl gi neišjungti to, ko ir taip niekam nebereikia? Ir energijos be reikalo nešvaistysime, ir atlaisvintus dažnius panaudosime šiuolaikinio ryšio kokybei gerinti.

Arnoldas Lukošius

Kaip tai paveiks jūsų kasdienybę?


Visi tie, kurie naudoja 4G ar 5G ryšį palaikančius įrenginius, jei ir pajus kokį pokytį, tai tik pagreitėjusį internetą ten, kur senų stočių dažniu ims dirbti naujos. Tad jei jūsų išmanusis telefonas pagamintas po 2012 m., jis ir toliau veiks sėkmingai.

Neišmanieji telefonai, net ir tie, kurie nepalaiko 4G ryšio, taip pat veiks, tiesiog balso skambučiams ir žinutėms naudos nebe 3G, o 2G ryšį. Na, o jei per kažkokį stebuklą vis dar naudojatės 2008-ųjų „iPhone 3GS“ ar 2009 m. „Samsung Galaxy S“, pats metas pagalvoti apie savo įrenginių atidavimą į muziejų – jie to tikrai nusipelnė.

Kaip tam reikėtų pasiruošti?


Pirmas dalykas, kurį rekomenduočiau padaryti kiekvienam išmaniojo telefono savininkui – nustatymuose ryšio skiltyje aktyvuoti „VoLTE“ funkciją ir taip įgalinti telefoną balso skambučius vykdyti 4G ryšiu. Ši parinktis pagerina perduodamo balso kokybę, dėl to tikrai verta prisiruošti ir susiradus įjungti „VoLTE“.

Asociatyvi nuotrauka

Kitas dalykas aktualus tik tiems, kieno telefone vis dar veikia sena SIM kortelė, palaikanti tik 3G ryšį. Jei jūsų seneliai ar tėvai labai seniai nekeitė kortelės, jei patys nežinote kokio senumo kortelė yra jūsų telefone ar kyla klausimų ir neaiškumų – visada galite paskambinti numeriu 117 ar užsukti į artimiausią operatoriaus saloną. Ten jums išsamiai paaiškins, kada 3G ryšys bus išjungiamas jūsų vietovėje, ar jums reikia keisti kortelę, o jei reikia – ji salone bus pakeista nemokamai.

Taigi neverta sukti galvos – su šiomis smulkmenomis susidurs retas, o visa kita – grynas džiaugsmas. Galime tik pasvajoti, kad visi atsisveikinimai būtų tokie lengvi ir paprasti, kaip atsisveikinimas su 3G.