Atsižvelgiant į tai, kad elektroninis paštas vis dažniau tampa programišių taikiniu, „Gmail“ balandį ėmėsi naujų apsaugos priemonių. Nuo šiol dar daugiau įtartinų siuntėjų laiškų atsidurs „šlamšto“ dėžutėje, o kai kurie laiškai gavėjų apskritai nebepasieks.

Dalis laiškų blokuojami


Balandžio mėnesį viena populiariausių el. pašto platformų „Gmail“ ėmėsi svarbių pokyčių, susijusių su naudotojų saugumu. Nuo šiol visi didelį skaičių el. laiškų siunčiantys naudotojai, kurie neatitiks naujų platformos autentifikavimo reikalavimų, sulauks pasekmių – jų laiškai bus blokuojami.

Įgyvendindama šiuos naujus reikalavimus, „Google“ siekia užkirsti kelią piktavaliams ir sumažinti „šlamšto“ laiškų kiekį – kibernetiniai nusikaltėliai naudoja nepatvirtintus arba pažeistus domenus pavojingoms atakoms platinti.

„Gmail“

„Didžioji dalis nepageidaujamų laiškų patenka į tam skirtą aplanką. Tačiau dabar „Gmail“ dalį nepageidaujamų laiškų užblokuos dar prieš jiems patenkant į jūsų pašto dėžutę. Šios naujos taisyklės bus taikomos tik tiems siuntėjams, kurie per parą išsiunčia apie 5 tūkst, laiškų į asmenines naudotojų paskyras“, – sako Arnoldas Lukošius, „Tele2“ inovacijų ekspertas.

Ekspertas pastebi, kad toks sprendimas turi ir trūkumų. Jau dabar naudotojams tekdavo dažnai patikrinti „šlamšto“ aplanką ir įsitikinti, kad jame neatsidūrė laukiami svarbūs laiškai. Gali būti, kad jei laiškai bus klaidingai pažymėti kaip nepageidaujami, nuo šiol gavėjų nepasieks visai.

Pasiūlys ir dar vieną funkciją


Jau netrukus „Gmail“ naudotojus pasieks ir dar viena naujovė – nuo birželio 1 d. visi didelį skaičių el. laiškų siunčiantys siuntėjai privalės gavėjams suteikti paprastą būdą atsisakyti nepageidaujamų laiškų. Ši funkcija veiks kaip kiekviename laiške integruotas mygtukas, kurį paspaudus per 48 valandas siuntėjas turės pašalinti adresatą iš savo gavėjų sąrašo.

Arnoldas Lukošius

„Daugelis masinio el. laiškų siuntimo paslaugų teikėjų tinkamai neapsaugo ir nekonfigūruoja savo sistemų, todėl tai tampa lengvu grobiu sukčiams. Jie įsilaužia į šias sistemas ir, apsimesdami įmonėmis ar asmenimis, siunčia suklastotus laiškus. Patvirtinimas, kad elektroninį laišką siunčiantis asmuo yra tas, kuo prisistato, yra labai svarbus elektroninio pašto saugumo reikalavimas“, – pastebi ekspertas.

Nuo šiol visi daug laiškų siunčiantys siuntėjai privalės patvirtinti savo el. pašto autentiškumą „Gmail“ nustatytais būdais.